"Mõtle positiivselt"


Ma arvan, et see ülimalt populaarne fraas "Mõtle positiivselt" on korraga nii kõige õigem kui kõige valem asi, mida inimestele ütelda. 

Miks nii?

Alustame lihtsamast - kõige õigem. Eks see ole ju loogiline, et positiivselt mõeldes läheb tuju paremaks. Klaas võiks olla pigem pooltäis, kui pooltühi, kui mõlemas on vett sama palju, eksole? Kui kuhugi reisida ei saa, siis positiivselt mõeldes keskendume sellele, et kodus on ka tore. Saab end mõnusalt kerra tõmmata ja filme vaadata ja raamatuid lugeda ja lõpuks ometi selle riiuli ära koristada, mida nii ammu teha oled tahtnud. Maailm on korraga helgem paik. Kuigi "Mõtle positiivselt" on väga kulunud väljend, siis sisu selle taga on jätkuvalt õige. 

Samas peab tunnistama, et on suur hulk inimesi, kes "Mõtle positiivselt" peale vihastavad. Ja täie õigusega, kusjuures. "Kuidas ma saan vaadata positiivselt fakti, et pole juba poolteist aastat kusagil reisil käia saanud? Mind ei huvita need filmid ja kodusoojus, ihkan seiklusi ja uusi kogemusi. Mida positiivset ma peaks sellest mõtlema? See on lihtsalt reaalsuse eiramine ning soovmõtlemine." 

Kah tõsi, onju nii? Probleem ongi selles, kuidas "Mõtle positiivselt" tõlgendatakse. Kui seda võetakse kui püüdlust halba tunnet vägisi heaks keerata sellega, et teeseldakse, et olukord on tegelikult meeldiv, kuigi ometi ajab seest keerama, siis see ei ole absoluutselt mõistlik. Me ei saa kunagi halba tunnet heaks keerata sellega, et teeskleme. See teeb kõik veelgi halvemaks. Inimestele, kes "Mõtle positiivselt" väljendit selles valguses näevad, ei tasu seda kunagi ütelda. 

Aga kuidas siis päriselt positiivselt mõelda? Võti, nagu ikka, on meie sisemisel juhisel - meie emotsioonidel. Fokusseerimine on üks kõige tähtsamaid oskuseid, mida arendada saame. Fokusseerides situatsioonidele, mis meile head tunnet tekitavad, mõtleme me positiivselt. See on nii tähtis, et ütlen seda veelkord: positiivselt mõtlemine tähendab keskendumist neile aspektidele elus, mis meile head tunnet tekitavad. 

See ei ole halva situatsiooni heaks mõtlemine, see on pööramine tähelepanu millelegi muule, mis meie elus head on. Jah, reisida ei saa, AGA ma olen täna nii ilus. Jah, reisida ei saa, AGA mu õel tulevad järgmine kuu pulmad. Jah, reisida ei saa, AGA ma lähen ostan endale praegu 3 roosi, lihtsalt niisama. 

Ja mis kasu sellest saab? 

Sa saad hea tunde. See on kõik, mis loeb. 

Comments